Despre pluta

CE ESTE PLUTA?

 

UNUL DINTRE CELE MAI EXTRAORDINARE PRODUSE ALE NATURII

 

Pluta este scoarta stejarului de pluta (Quercus Suber L.), ceea ce inseamna ca este un tesut natural 100%. Structura sa consta in celule microscopice in forma de fagure din suberina si lignina pline cu aer. Alti compusi identificati in compozitia sa chimica, dar in cantitati mai mici, ar fi polizaharida, tananti si ceara.

Un centimetru cub de pluta contine aproximativ 40 milioane de celule – in jur de 800 milioane intr-un singur dop din pluta naturala.

„ Colectata odata la noua ani, fara a vatama nici un copac in timpul procesului, PLUTA da nastere unei serii nesfarsite de produse, de la cele traditionale pana la cele mai inovative si neasteptate. Produsul de baza este dopul din pluta, dar nu toata pluta se califica pentru a fi transormata in acest obiect nobil.”

Dureaza 25 ani pentru fiecare copac pana cand poate fi decojit pentru prima data si doar la a treia decojire (la varsta de 43 ani) pluta, cunoscuta si cu numele de „amadia”, corespunde standardelor inalte de calitate necesare producerii de dopuri din pluta. Primele doua recolte pluta „virgin” si „secundeira” precum si cea decojita de la baza copacului, devine materie prima pentru izolatii, pardoseli si alte produse pentru domenii diverse
cum ar fi: constructii, fashion, design, sanatate, productie de energie si industria aerospatiala.

PLUTA este recoltata de profesionisti specializati, de fiecare data in perioada mai-august, cand copacul este in cea mai activa faza de crestere a sa si este mai usor de decojit fara a deteriora trunchiul. Stejarul de Pluta este singurul copac al carui scoarta se regenereaza, dobandind o textura tot mai fina dupa fiecare recolta. De-a lungul duratei sale de viata, care in medie este de 200 ani, stejarul de pluta poate fi decojit de aproximativ 17 ori.

Natural, Versatil si Sustenabil

Pluta reprezinta o materie prima atat de perfecta incat nici un proces industrial sau tehnologic nu a reusit inca sa o reproduca.

u

Foarte usoara

 

Peste 50% din volumul sau este aer, care o face foarte usoara – cantareste doar 0.16 grame per centimetru cub si poate pluti.

Elastica si Compresibila

 

Este singurul material solid care, comprimat intr-o parte, nu isi mareste volumul in partea opusa; si ca rezultat al elasticitatii sale se poate adapta, de exemplu, la variatiile de temperatura si presiune fara sa sufere modificari.

Elastic
imperm

Impermeabila la lichide si gaze

 

Datorita substantelor din compozitia peretilor celulelor sale, cum ar fi suberina si ceara, pluta este practic impermeabila la lichide si gaze. Rezistenta sa la umezeala ii asigura viata lunga fara a se deteriora.

Izolator termic si acustic

 

Pluta are conductivitate mica a caldurii, zgomotului si a vibratiilor. Aceasta se datoreaza continutului gazos al plutei inchis in celulele mici impermeabile, izolate una de cealalta de o substanta rezistenta la umezeala. 

iz
1

Material ignifug

 

Pluta este deasemenea si un material ignifug natural: se carbonizeaza fara flacara si nu emite gaze toxice in timpul combustiei.

Rezistenta sporita la abraziune

 

Pluta este foarte rezistenta la abraziune si are un coeficient sporit de frictiune. Datorita formei de fagure a celulelor, rezistenta sa la impact sau frecare este mai mare decat a oricarei suprafete dure.

rez
anti

Antialergic

 

Pentru ca pluta nu absoarbe praful, ajuta la protectia impotriva alergiilor si nu expune riscului suferinzii de astm.

O atingere naturala

 

Textura naturala a plutei combina finetea si flexibilitatea atingerii cu o suprafata naturala neuniforma. Gradul variabil de asperitati este dat de tipul plutei folosite si a finisajului ales.

a