Despre pluta

PADURILE DE STEJAR DE PLUTA

 

O PADURE CU VIITOR

 

Padurile de stejar de pluta ocupa o suprafata estimata la peste 2,2 milioane hectare in bazinul Mediteranean de Vest. In jur de 90% din suprafata ocupata de aceasta specie se afla in Portugalia, Spania, Maroc si Algeria. Din toate padurile de stejar de pluta, se recolteaza anual aproximativ 340.000 tone de pluta. Portugalia, care detine o treime din suprafata padurilor de stejar de pluta, este cel mai mare producator, fiind responsabila de 55% din productia mondiala de pluta.

Productia anuala de pluta pentru fiecare tara:

Sectorul prelucrarii plutei joaca un rol particular important in aceste tari, la nivel economic, social si de mediu.

In Portugalia, unde stejarul de pluta este Copacul National si ocupa 23% din suprafata impadurita a tarii, au fost dezvoltate initiative importante de reimpadurire la un nivel de zece mii de hectare pe an, sau o crestere anuala de aproximativ 4%.

Natural, Versatil si Sustenabil

Pluta reprezinta o materie prima atat de perfecta incat nici un proces industrial sau tehnologic nu a reusit inca sa o reproduca.

u

Foarte usoara

 

Peste 50% din volumul sau este aer, care o face foarte usoara – cantareste doar 0.16 grame per centimetru cub si poate pluti.

Elastica si Compresibila

 

Este singurul material solid care, comprimat intr-o parte, nu isi mareste volumul in partea opusa; si ca rezultat al elasticitatii sale se poate adapta, de exemplu, la variatiile de temperatura si presiune fara sa sufere modificari.

Elastic
imperm

Impermeabila la lichide si gaze

 

Datorita substantelor din compozitia peretilor celulelor sale, cum ar fi suberina si ceara, pluta este practic impermeabila la lichide si gaze. Rezistenta sa la umezeala ii asigura viata lunga fara a se deteriora.

Izolator termic si acustic

 

Pluta are conductivitate mica a caldurii, zgomotului si a vibratiilor. Aceasta se datoreaza continutului gazos al plutei inchis in celulele mici impermeabile, izolate una de cealalta de o substanta rezistenta la umezeala. 

iz
1

Material ignifug

 

Pluta este deasemenea si un material ignifug natural: se carbonizeaza fara flacara si nu emite gaze toxice in timpul combustiei.

Rezistenta sporita la abraziune

 

Pluta este foarte rezistenta la abraziune si are un coeficient sporit de frictiune. Datorita formei de fagure a celulelor, rezistenta sa la impact sau frecare este mai mare decat a oricarei suprafete dure.

rez
anti

Antialergic

 

Pentru ca pluta nu absoarbe praful, ajuta la protectia impotriva alergiilor si nu expune riscului suferinzii de astm.

O atingere naturala

 

Textura naturala a plutei combina finetea si flexibilitatea atingerii cu o suprafata naturala neuniforma. Gradul variabil de asperitati este dat de tipul plutei folosite si a finisajului ales.

a