Despre pluta

RESPONSABILITATE SOCIALA

 

IN BENEFICIUL SOCIETATII, AL CULTURII SI AL STIINTEIDe-a lungul istoriei, Amorim Corticeira a fost angajat activ in a contribui  la dezvoltare in sectoare economice, sociale si umanitare, incurajand initiative in diverse domenii cum ar fi cultura, educatie, solidaritate sociala si chiar cercetare stiintifica. Este probabil in zona de cercetare care arata clar unicitatea sa in generarea de cunoastere pentru toata industria plueti.


Este singurul jucator in industria plutei care detine o organizatie non-profit de referinta pentru a promova cercetarea si cunoasterea despre vin: Academia Amorim.

Fondata in 1992, aceasta furnizeaza capital pentru cercetare in stiinta vinificatiei si proiecte inovative in tot cadrul vinificarii.

 

Cu toate acestea, rolul activ al Amorim Corticeira in domeniul cercetarii merge chiar mai departe – este responsabil pentru cele mai renumite premii acordate vreodata in domeniul plutei: Premiul de Cercetare pentru „Sporirea Valorii si a Sustenabilitatii Stejarului de Pluta si Biodiversitatea sa Asociata”. Aceasta initiativa a avut loc din 2008 si reflecta clar angajamentul de a promova managementul corespunzator al padurilor de stejar de pluta. 

 

De asemenea in domeniul cercetarii, Amorim Corticeira are o relatie apropiata cu educatia si este un jucator activ in consolidarea legaturii dintre comunitatea stiintifica/scoala si mediul de afaceri. Ei au contribuit la intemeierea unui scaun pentru Studiile Portugheze in INSEAD si au stabilit recent un parteneriat cu WSET (Wine&Spirit Education Trust). In acest context, ei finanteaza  burse pentru absolventii acestei renumite unitati de invatamant din Regatul Unit al Marii Britanii si asigura deplasarea studentilor in Portugalia, ca sa asiste la decojirea plutei si sa viziteze laboratoarele de Cercetare si Dezvoltare ale Grupului.


Responsabilitatea Sociala a Grupului Amorim mai include si cooperarea cu diverse cauze si institutii de interes socio-cultural, la nivel local, national si international. Printre acestea, demna de retinut  este sponsorizarea Fundatiei Serralves si Casa da Musica, doua institutii importante in incurajarea si furnizarea culturii educationale, al caror Membru Fondator este Grupul Amorim.

 

Natural, Versatil si Sustenabil

Pluta reprezinta o materie prima atat de perfecta incat nici un proces industrial sau tehnologic nu a reusit inca sa o reproduca.

u

Foarte usoara

 

Peste 50% din volumul sau este aer, care o face foarte usoara – cantareste doar 0.16 grame per centimetru cub si poate pluti.

Elastica si Compresibila

 

Este singurul material solid care, comprimat intr-o parte, nu isi mareste volumul in partea opusa; si ca rezultat al elasticitatii sale se poate adapta, de exemplu, la variatiile de temperatura si presiune fara sa sufere modificari.

Elastic
imperm

Impermeabila la lichide si gaze

 

Datorita substantelor din compozitia peretilor celulelor sale, cum ar fi suberina si ceara, pluta este practic impermeabila la lichide si gaze. Rezistenta sa la umezeala ii asigura viata lunga fara a se deteriora.

Izolator termic si acustic

 

Pluta are conductivitate mica a caldurii, zgomotului si a vibratiilor. Aceasta se datoreaza continutului gazos al plutei inchis in celulele mici impermeabile, izolate una de cealalta de o substanta rezistenta la umezeala. 

iz
1

Material ignifug

 

Pluta este deasemenea si un material ignifug natural: se carbonizeaza fara flacara si nu emite gaze toxice in timpul combustiei.

Rezistenta sporita la abraziune

 

Pluta este foarte rezistenta la abraziune si are un coeficient sporit de frictiune. Datorita formei de fagure a celulelor, rezistenta sa la impact sau frecare este mai mare decat a oricarei suprafete dure.

rez
anti

Antialergic

 

Pentru ca pluta nu absoarbe praful, ajuta la protectia impotriva alergiilor si nu expune riscului suferinzii de astm.

O atingere naturala

 

Textura naturala a plutei combina finetea si flexibilitatea atingerii cu o suprafata naturala neuniforma. Gradul variabil de asperitati este dat de tipul plutei folosite si a finisajului ales.

a