Despre pluta

SCURT ISTORIC

 

POTENTIAL CREATIV DE-A LUNGUL TIMPULUI

 

Originile utilizarii plutei sunt pierdute in timp, mascate de civilizatiile care, cu mii de ani inaintea lui Hristos, au descoperit potentialul acestei materii prime date de stejarul de pluta (Quercus Suber L.) si au folosit-o la obiecte zilnice finale. Dovada se regaseste in nenumaratele ramasite gasite in unele tari Mediteraniene. „ Pentru un material care a fost folosit inca din antichitate, versatilitatea-cameleon a plutei este uimitoare (...) datorita capacitatii sale de a se regenera si adaptarii sale la cerintele noilor tehnologii .” - Chimia Plutei, National Geographic

Egiptenii Antici au folosit pluta ca ustensile nautice, in arta pescuitului si in aplicatii domestice. Depasind aceste timpuri, ei au mai ales pluta pentru talpile sandalelor, fara sa-si imagineze ca trend-ul va persista si in spectacolele fashion ale celor mai prestigioase case de moda din secolul 21.

Civilizatiile Romane au continuat explorarea virtutilor plutei la incaltaminte, cum ar fi branturile, dar largind orizonturile acesteia: a fost folosita la inchiderea amforelor pentru transportarea lichidelor si in casele lor, pentru placarea acoperisurilor si a tavanelor. Abilitatile termice ale plutei pot fi deja observate in timpurile calugarilor medievali, care au folosit-o pentru placarea peretilor locuintelor, pentru protectie impotriva frigului pe timp de iarna si a caldurii pe timp de vara.

In timpul Marilor Navigari, aceasta materie prima a fost folosita la corabiile Portugheze care navigau pentru a descoperi lumea noua. In trecutul apropiat, pluta a fost folosita si pentru echipamentele militare din cel de-al doilea Razboi Mondial.

In ciuda multitudinii de utilizari, pluta a fost mereu asociata foarte strans cu vinul. Desi exista inregistrari de amfore sigilate cu pluta in secolul al treilea i.H. care contineau vin in conditii bune, revolutia majora in industria vinului are loc abia in secolul 17, cu Dom Perignon.

 

Calugarii Francezi, care au devenit faimosi datorita sampaniei lor, au cautat alternative dopurilor folosite in acele vremuri – lemn invelit in canepa imbibata cu ulei de masline – care nu asigurau o etansare eficienta, erau nesigure in conservarea vinului si mereu sareau. Solutia a fost pluta. Aceasta alegere a favorizat cresterea industriei vinurilor si a plutei care au evoluat impreuna pe parcursul  a sute de ani. In zilele noastre, dopurile din pluta protejeaza cele mai bune vinuri, de la vinurile centenare la cele mai recente.

Potentialul plutei continua sa fie recunoscut si, intr-o lume unde inovatia si ecologia merg mana in mana, acest material stimuleaza interesul unui numar in crestere de domenii. Deci, unul dintre cele mai antice produse folosit in permanenta de omenire, continua sa dea viata la noi produse si aplicatii.

Natural, Versatil si Sustenabil

Pluta reprezinta o materie prima atat de perfecta incat nici un proces industrial sau tehnologic nu a reusit inca sa o reproduca.

u

Foarte usoara

 

Peste 50% din volumul sau este aer, care o face foarte usoara – cantareste doar 0.16 grame per centimetru cub si poate pluti.

Elastica si Compresibila

 

Este singurul material solid care, comprimat intr-o parte, nu isi mareste volumul in partea opusa; si ca rezultat al elasticitatii sale se poate adapta, de exemplu, la variatiile de temperatura si presiune fara sa sufere modificari.

Elastic
imperm

Impermeabila la lichide si gaze

 

Datorita substantelor din compozitia peretilor celulelor sale, cum ar fi suberina si ceara, pluta este practic impermeabila la lichide si gaze. Rezistenta sa la umezeala ii asigura viata lunga fara a se deteriora.

Izolator termic si acustic

 

Pluta are conductivitate mica a caldurii, zgomotului si a vibratiilor. Aceasta se datoreaza continutului gazos al plutei inchis in celulele mici impermeabile, izolate una de cealalta de o substanta rezistenta la umezeala. 

iz
1

Material ignifug

 

Pluta este deasemenea si un material ignifug natural: se carbonizeaza fara flacara si nu emite gaze toxice in timpul combustiei.

Rezistenta sporita la abraziune

 

Pluta este foarte rezistenta la abraziune si are un coeficient sporit de frictiune. Datorita formei de fagure a celulelor, rezistenta sa la impact sau frecare este mai mare decat a oricarei suprafete dure.

rez
anti

Antialergic

 

Pentru ca pluta nu absoarbe praful, ajuta la protectia impotriva alergiilor si nu expune riscului suferinzii de astm.

O atingere naturala

 

Textura naturala a plutei combina finetea si flexibilitatea atingerii cu o suprafata naturala neuniforma. Gradul variabil de asperitati este dat de tipul plutei folosite si a finisajului ales.

a